Docente

Claudio Martínez

Doctor en Ciencias con Mención en Biología de la Universidad de Chile, académico de la Facultad Tecnológica de la Universidad de Santiago de Chile, actualmente es Director del Doctorado en Ciencia y Tecnología de los Alimentos. Sus principales líneas de investigación se relacionan con la genética, microbiología y biotecnología de los alimentos, y biotecnología de levaduras industriales, con aplicaciones prácticas en los campos de la agronomía, transgénicos e impulso de la Investigación y Desarrollo (I+D).

Formación académica

  • Doctor en Ciencias con Mención en Biología de la Universidad de Chile.

Publicaciones

  • PUBLICACIÓN, 2020, Transcriptional Activity and Protein Levels of Horizontally Acquired Genes in Yeast Reveal Hallmarks of Adaptation to Fermentative Environments, DOI: 10.3389/fgene.2020.00293
  • PUBLICACIÓN, 2020, Disentangling the genetic bases of Saccharomyces cerevisiae nitrogen consumption and adaptation to low nitrogen environments in wine fermentation, DOI: 10.1186/s40659-019-0270-3
  • PUBLICACIÓN, 2020, Comparison of phylogenetic tree topologies for nitrogen associated genes partially reconstruct the evolutionary history of saccharomyces cerevisiae, DOI: 10.3390/microorganisms8010032
  • PUBLICACIÓN, 2019, Indirect monitoring of TORC1 signalling pathway reveals molecular diversity among different yeast strains, DOI: 10.1002/yea.3351
  • PUBLICACIÓN, 2019, Genetic variants of TORC1 signaling pathway affect nitrogen consumption in Saccharomyces cerevisiae during alcoholic fermentation, DOI: 10.1371/journal.pone.0220515
  • PUBLICACIÓN, 2018, GPD1 and ADH3 natural variants underlie glycerol yield differences in wine fermentation, DOI: 10.3389/fmicb.2018.01460
  • PUBLICACIÓN, 2018, Screening of native S. cerevisiae strains in the production of Pajarete wine: a tradition of Atacama Region, Chile, DOI: 10.1080/09571264.2018.1465900
  • PUBLICACIÓN, 2017, Characterization of Campylobacter jejuni samples coming form poultry meat and feces, DOI: 10.4067/s0034-98872017001201551
  • PUBLICACIÓN, 2017, Genetic basis of mycotoxin susceptibility differences between budding yeast isolates, DOI: 10.1038/s41598-017-09471-z
  • PUBLICACIÓN, 2017, Identification of nitrogen consumption genetic variants in yeast through QTL mapping and bulk segregant RNA-Seq analyses, DOI: 10.1534/g3.117.042127
  • PUBLICACIÓN, 2017, Incidence of osmophilic yeasts and Zygosaccharomyces rouxii during the production of concentrate grape juices, DOI: 10.1016/j.fm.2016.11.017
  • PUBLICACIÓN, 2017, Survival and Growth Improvement of Palm Ruff, Seriolella violacea, Larvae Fed Artemia Nauplii Enriched with an Experimental Emulsion, DOI: 10.1111/jwas.12375
  • PUBLICACIÓN, 2020, Desenredando las bases genéticas del consumo de nitrógeno de Saccharomyces cerevisiae y su adaptación a ambientes con bajo contenido de nitrógeno en la fermentación del vino, DOI: http://dx.doi.org/10.1186/s40659-019-0270-3
  • FONDECYT, 2010, GENETIC AND MOLECULAR IMPROVEMENT OF YEASTS FOR WINE MAKING, DOI: N.C.
  • FONDECYT, 2015, IDENTIFICATION OF NATURAL GENETIC VARIANTS UNDERLYING NITROGEN ASSIMILATION DIVERSITY IN YEAST, DOI: N.C.
  • FONDECYT, 2020, EXPLOITING THE WILD GENETIC DIVERSITY OF SACCHAROMYCES CEREVISIAE FOR WINE PRODUCTION, DOI: N.C.
  • DICYT, 2015, IDENTIFICACIÓN Y CARACTERIZACIÓN DE GENES DE INTERÉS ENOLÓGICO EN LEVADURAS INDUSTRIALES, DOI: N.C.
  • DICYT, 2014, ESTUDIO DE POLIMORFISMOS GENETICOS QUE SUBYACEN A LA DIVERSIDAD NATURAL EN LEVADURAS VINICAS, DOI: N.C.

© USACH 2024, Todos los derechos reservados.